El riu Ebre es va desbordar ocasionant grans inundacions el 1787 i el 1907. Les aigües van negar l'horta de Benissanet fins Mora de l'Ebre i, per l'altra riba la població de Ginestar.
L'historiador Joan-Hilari Muñoz i Sebastià va trobar dues relacions inèdites sobre aquestes riuades. Les relacions anònimes procedien d'uns manuscrits trobats al Reial Collegi de Sant Jordi i Sant Domènec de Tortosa.
La riuada de 1787 és la més important de la història. A principis d'octubre va començar a ploure i, en pocs dies, es van adonar que s'havia desencadenat un fort temporal de pluges, trons i llamps. La riuada va començar al matí del dia 8 d'octubre i, al dia següent, les aigües van començar a envair els carrers de les poblacions del Baix Ebre.
A Tortosa es va trencar el pont de barques tot i els esforços dels pontoners encarregats del seu control, que en altres ocasions ho havien deslligat d'un dels seus extrems, evitant que es trenqués. Aquesta vegada, el trenc va ser sobtat, enmig de trons i llamps que infonien por als més esforçats: “Al soltarse esta grandiosa máquina comenzó a batirse contra el caserío de la parte del río, arrancando balcones, destrozando ventanas, estremeciendo las paredes e infundiendo horror en las ánimas de los vecinos”.
El riu baixava amb aigües turbulentes que arrossegaven pins d'una extraordinària magnitud, cadàvers i arbres que causaven grans estralls i espantaven a aquells que ho veien i sentien, els quals ho atribuïen a la ira de l'Altíssim.
Recreació del nivell de l'aigua en 1787
La copiosa pluja va impedir que es pogués auxiliar els perjudicats, ja que a mesura que s'anava tancant la nit es multiplicaven les aigües, els trons i els llamps. Continua el seu relat l'autor anònim dient: “...La luz de los relámpagos que parece debía ser el único lenitivo de aquellos afligidos corazones, era el más agudo puñal que les hacía ver, por una parte, que iban subiendo las aguas por la posta y que faltaban muy pocos dedos para atreverse a tomar posesión del único refugio que les quedaba en los texados, y por otra, veían en los otros texados a muchos infelices clamando socorro, veían que algunos por ser más bajos los iva ya cubriendo el agua; veían que la casa que tenían delante, ya no aparecía al siguiente resplandor, ni los que sobre ella estaban esperando su último y el más terrible mal; veían y oían los clamores de los pobrecitos que arrebatados de la corriente, luchaban a brazo partido con sus furias, sin esperanza de vencerlas, y sólo con el ansia de alargar unos instantes sus desgracias…”
Entre les hortes i bancals “hubo algunos que buscaron su asylo sobre pilares, barras de parrales, moreras y texados de casas, sin que sea esto, aunque lo parezca, exageración. Más como no se contentaban las aguas con registrar los primeros pisos, sino que subían ansiosas a los segundos, obligaron por último a los que pretendían escapar de sus rigores a refugiarse en los texados, sufriendo en ellos la furiosa tempestad de abundantísima lluvia, relámpagos y truenos que era un remedo del Diluvio Universal”... “La hermosa huerta que era la delicia de este país, quedó quasi enteramente arruinada sin casas que habitarla, sin norias ni aqueductos para su riego, sin aquellos frondosos árboles que deleitaban la vista, llenaban de frutos los graneros y saciaban los apetitos del más delicado paladar. Quedaron desconocidos los vestigios de acequias, carreteras y caminos, cubierta la tierra de alhajas y todo género de destrozos, sembrado el campo de cadáveres humanos, a quienes se procuró luego dar sepultura y de irracionales, los que se pusieron en profundas excavaciones para evitar las perniciosas resultas de la infección de los aires”.
Els troncs i la mala herba que arrossegava el riu van impedir l'ajuda de les llanxes. Poques embarcacions es van atrevir a sortir i d'aquesta manera, les persones es van quedar a les finestres, balcons i teulades demanant auxili “esperando con la maior impaciencia el feliz momento en que arrojados a un laud dejarían sus casas con todos sus ricos muebles”.
Fins aquí va aplegar l'aigua a Miravet
El temporal i les aigües es van calmar a partir del dia 10 d'octubre. Pel riu baixaven 15.000 m3 / s. Van caure i es van apuntalar moltes cases de Miravet i van morir 74 veïns arrossegats pel riu. A Tortosa van desaparèixer moltes persones i van morir 183. Per tota la zona, inclosa Tortosa, es van desplomar 1.066 cases i altres tantes cases amenaçaven ruïna. “El embarazo de los maderos que sostenían los edificios hacía impracticable el paso por las calles. Las plazas y los demás sitios de tráfico y comercio permanecieron desiertos por muchos días y en fin por todas partes de hallaban espantosas señales que hacían renacer ideas lúgubres y lastimosas”.
Nivell de l'aigua en Miravet en 1907
L'any 1907 es va produir de nou el desbordament del riu Ebre. Es calcula que el dia 232 d'octubre el cabal de l'Ebre, al seu pas per Tortosa, va arribar als 12.000 m3 / s, una xifra extraordinària si es té en compte que a la ciutat hi ha risc d'inundació a partir dels 2.500 m 3 / s. Aquesta riuada va causar 29 morts a Tortosa.