Quantcast
Channel: LA VELLETA VERDA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 383

Chrétíenté d'Occident à l'an de grâce 1235

$
0
0
   Una altra vegada la dreta rància valenciana, juntament amb la mallorquina i l'aragonesa, inicien l'atac amb els seus burdes mentides. Són tan curts d'intel·lecte aquesta gentussa que han utilitzat un mapa que es ven als turistes que visiten la ciutat francesa de Saint-Malo com a prova que Catalunya no existia al segle XIII.

      La manipulació resulta trist pel nivell d'ignorància que demostren els seus poc il·lustrats creadors, com la pàgina web de Cardona Vives. Associació (sic) cultural de Castello (sic) que reprodueix l'article "Marca Hispànica Catalana i tractat de Corbeil (1258)" de Maria Teresa Puerto Ferre.

     Una reproducció més gran la publica Ibiza Digital un bloc que explica que "Pot complementar la lectura d'Eivissa Digital amb els articles independents de l'escriptor fenici Mariano Planells", el responsable, entenc, del bloc, segons les iròniques paraules de Miquel Strubell.


     Són moltes les persones i institucions que afirmen que "Al mapa que s'adjunta de la Biblioteca Nacional de Paris (1235) es pot observar que Catalunya ni tan sols existeix ...".

      L'historiador lleonès Ricardo Chao diu al seu bloc que a l'agost de 2009 va visitar la Bretanya francesa i part de Normandia i, entre molts altres llocs, va visitar la ciutat de Sant-Malo. Recorda que a les botigues de souvenirs venien un bonic mapa que representava l'Europa medieval i es titulava "Chrétíenté d'Occident à l'an de grâce 1235" ( "La cristiandat d'occident en l'any de gràcia de 1235"), i en certa manera imitava als mapes confeccionats en els segles XVII i XVIII, que podeu consultar al seu bloc a l'etiqueta de mapes d'aquest bloc).

     Miquel Strubell diu que no cal ser un gran especialista per saber que aquest mà no és de 1235. Miquel va escriure al Département Philosophie Histoire Sciences de l'homme de la Bibliothèque nationale de Francei li van respondre que aquest mapa no forma part de cap col·lecció antiga de mapes.

     Miquel va seguir investigant per la web i va trobar el bloc de Juan García Sentandreu el qual ens mostra una foto "millor" del mapa i sota la foto posa "Font: Bibliothèque nationale de France". A baix reproduïm la foto del bloc.


El mapa de Juan García Sentandreu

     Segons Miquel Strubell, “afortunadament, una recerca més aprofundida ha permès de trobar una versió més antiga de la imatge de l'article de la professora Puerto, que amagava elements indispensables per poder localitzar exactament on es troba aquest mapa. En efecte la imatge que ens presenta el “investigador” Juan García Sentandreu ens permet veure, per primer cop, les xinxetes amb què figura que la Biblioteca Nacional de Paris conserva un incunable del segle XIII, curosament enganxat a una paret”.

      El fals mapa l'utilitzen moltes pàgines i fòrums espanyols per manipular la història, creient-se que de veritat és un mapa de 1235. La incultura dels blocaires fa que repeteixin arreu les falsedats cop i un altre. Segons Ricardo ChaoTenemos varios ejemplos de este error, como esteeste otro, o esta presentación. Se usa como argumento en este blog balear, e  incluso en medios de comunicación españoles, como en este vídeo de (creo) Intereconomía, donde se afirma que fue hecho en Jerusalén en ese año, y que se conserva en la Biblioteca Nacional de Francia.
    Fora de les subnormalitats que diuen, és evident que el mapa és fals (és d'època  contemporània) perquè al segle XIII no es feien aquest tipus de mapes” (Miquel Strubell). A baix podem veure un autèntic mapa del segle XIV, es tracta d'un mapa català, els més avançats de l'època. Les distàncies es calculaven amb línies rectes d'un port a l'altre. Les costes no presenten gran definició, en canvi el supòsit mapa francès, amb 100 anys més d'antiguitat, presenta molt ben definides les costes de les illes britàniques, Itàlia, Grècia...


Mapa català del segle XIV. Aquest és l'Atles català de Jafudà Cresques, xueta mallorquí, realitzat al segle XIV i considerat el més avançat d'aquella època.


    Miquel Strubell afirma que "aquest mapa no és del segle XIII ni de conya". L'home està molt enfadat amb l'autor, de qui diu que no tenia ni idea d'història medieval. Però mirant-me'l més atentament, és un fake en tota regla. Els contorns són massa precisos com per haver estat fet abans del segle XIX. Diria que l'ha fet algun matat amb el Photoshop amb tota la intenció del món”.

    Els manipuladors són autèntics aficionats a la història, gent molt ignorant, que utilitzen el mapa per burlar-se de Catalunya, com podem veure al blog Regne de Mallorca:

- On ès en Wally? Perdó, on ès Catalunya?
- Perdonau, però, on ès Catalunya? Jo no la trop.
- Aquest ès un mapa de 1235 que Podem TROBAR a QUALSEVOL biblioteca a França, i, jo, perdonau, vós demanda em digueu on ès Catalunya? Repetesc que jo no la trop.


 

    Els espanyolistes utilitzen aquest mapa de souvenir per a la manipulació política espanyola.


    El mapa per a turistes poc espavilats té la peculiaritat que Catalunya no apareix, no per ser un fet històric, sinó producte de la ignorància del que el va dibuixar. El territori català apareix dividit entre Aragó i França. Aquesta fallada històric és aprofitat, segons Ricardo Chao, pels nacionalistes espanyols i els regionalistes aragonesos, balears i valencians que l'utilitzen com a argument que Catalunya no existia com a estat ni com a territori ni tan sols en el segle XIII.

    Diu Ricardo Chao que mapa no és de 1235, cosa que hauria de resultar obvi per a qualsevol, ja que està plens d'anacronismes diversos, com afirmar que Lluís IX era sant en 1234, ja que va ser canonitzat posteriorment, les costes perfectament delineades, una cosa inabastable no només per als cartògrafs del s. XIII (que pràcticament ni existien) sinó per als de tota la Història fins al segle XIX.

     Però la prova més contundent d'aquest error interessat la trobem si naveguem una mica per la Bibliothèque Nationale de France, on hi ha la fitxa catalogràfica del mapa i podem comprovar que el seu autor és Pierre Derveaux. Va ser publicat per Éditions d'art D. Derveaux (Sant-Malo) l'any 2001. És fàcil comprovar que l'autor i l'editorial han d'estar relacionats, així que si busquem una mica a Google trobarem aquesta pàgina web, on es poden adquirir aquest i altres mapes historicistes i rebre'ls còmodament a casa nostra.


A la fotografia del catàleg general de la BnF es pot veure com l'any 2001 Pierre Derveaux va publicar el mapa que ens ocupa. Punxa aquíper accedir al catàleg.

L'any 2001 Pierre Derveaux va publicar el mapa Chrétíenté d'Occident à l'an de grâce 1235


 Aquí es pot comprar al mapa "antic" per 13 €

     A la pàgina web Editions d'Art Daniel Devreaux s'explica la història de l'artista parisenc Daniel Derveauxqui va editar el 1933 el seu primer llibre "Le Vieux-Tourcoing". En 1941 es va traslladar a viure a Saint-Malo, on va dibuixar i va gravar el "vieux Saint-Malo". També va crear moltes litografies de retrats i costums de Bretanya, i va dissenyar molts gravats. Va il·lustrar mapes com si fossin antics, centrats sobretot a França i les seves províncies: "Els camins de St-Jacques de Compostela", un mapa sobre els formatges i els vins francesos, "Le Pays de Cocagne", etc... Va morir a l'any 2010.

    El 1982, Pierre Derveaux, fill de Daniel, va començar a prendre el relleu del seu pare. Van crear junts el mapa de "Abbayes" i el de "els vins de Bordeus". Pierre Derveaux després va començar a fer nous mapes històrics i geogràfics i moltes noves taules històriques i genealògiques: "L'Europa en 1500", "La Dynastie donis Capétiens", "La carta du Nouveau Monde", "Les Blasons", etc. ... També va escriure "Blasons et Armoiries" i "Províncies de França". Va transmetre a 2008 l'empresa familiar al seu fill Guillaume. La majoria dels seus mapes estan a la venda en els castells i museus a França i Alemanya.


      I acabe amb la reflexió de Ricardo Chao qui diu: "és una pena que en aquest país la història només valgui com a arma llancívola, i no com una font de coneixement. Però és una cosa que arrosseguem des dels temps d'Alfonso X el Savi i no hi ha traces que la nostra mentalitat vagi a canviar, oi? "

Viewing all articles
Browse latest Browse all 383

Trending Articles